Kvalitātes rādītāji

Kvalitātes kritērijsMērvienībaKvieši pārtikas grupa IKvieši pārtikas grupa IIKvieši pārtikas grupa IIILopbarības kvieši
Mitrums%14,014,014,014,0
Tilpummasakg/hl78/8076/7874/7672/73
Proteīns sausnā%<14, 0<13,0<12,0
Lipeklis%28/3126/2822/26
Krišanas skaitlissek.270/300250/270220/250220
Piemaisījumi%1,01,01,01,0
Dīguši graudi ne vairāk kā% __2,002,0010,00

– Kvieši (Triticum) ir graudzāļu dzimtas ģints, kas ir plaši kultivēta labība visā pasaulē. Tie ir vieni no visvairāk audzētajiem kultūraugiem; vairāk tiek audzētas tikai cukurniedres, kukurūza un rīsi. 

Kvieši ir plaša patēriņa pārtikas produkts. No tiem izgatavo miltus, no kuriem savukārt cep maizes produktus: cepumus, kūkas, brokastu pārslas, makaronus un tā tālāk. No kviešiem fermentācijas procesā iegūst arī alu, degvīnu un pat biodegvielu. Kviešus var izmantot arī kā lopbarību, bet no kviešu salmiem veido ēku jumtus.